Μετά το Γυμνάσιο τι;

Γνώριζες ότι στην Ελλάδα η υποχρεωτική εκπαίδευση σταματάει στην Γ΄ Γυμνασίου; Κάθε έφηβος, λοιπόν, περίπου στα 15 του χρόνια που τελειώνει το Γυμνάσιο καλείται να πάρει την πρώτη του σημαντική απόφαση σε σχέση με την σταδιοδρομία του – μια απόφαση καθοριστική για το μέλλον του.
Υπάρχουν πολλοί δρόμοι να ακολουθήσεις ώσπου να φτάσεις στον προορισμό – την αγορά εργασίας.
Μπορείς να επιλέξεις κάποια Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης (ΕΣΚ), το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) ή το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ). Υπάρχουν ακόμη και εξειδικευμένα Γενικά Λύκεια: Μουσικό ΓΕΛ, Εκκλησιαστικό ΓΕΛ, Καλλιτεχνικό ΓΕΛ.
Μπορείς φυσικά και να πάρεις την απόφαση να αρχίσεις να εργάζεσαι συνεχίζοντας ή όχι τις σπουδές σου. Αν επιλέξεις κάτι τέτοιο, ενημερώσου για τα δικαιώματα σου.
Για περισσότερες πληροφορίες δες τον Νόμο για την Προστασία των Ανηλίκων κατά την Απασχόληση (Νόμος 3850/2010 κεφάλαιο Η΄) και το άρθρο 32 της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού όπως έχει αναρτηθεί από τη Unicef.
Και οι αποφάσεις δεν τελειώνουν εδώ.
Για την ακρίβεια, μόλις άρχισαν! Την επόμενη χρονιά στο ΓΕΛ πρέπει να επιλέξεις Ομάδα Προσανατολισμού ή αν είσαι σε ΕΠΑΛ, ειδικότητα.
Κι έπειτα; Θα συνεχίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή όχι; Ποιο Πανεπιστήμιο σε ενδιαφέρει; Σε ποιο Επιστημονικό Πεδίο ανήκει; Μήπως να παρακολουθούσες κάποιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή μήπως κολέγιο; Ή καλύτερα να σπούδαζες στο εξωτερικό; Αλλά υπάρχουν και οι Στρατιωτικές Σχολές, οι Αστυνομικές και οι Πυροσβεστικές Ακαδημίες, οι Σχολές Καλών Τεχνών και οι Δραματικές Σχολές.
Κάθε απόφαση κι ένα σταυροδρόμι. Με ποια κριτήρια να διαλέξεις μονοπάτι;
Πρώτα πρώτα πρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου, τις κλίσεις, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά σου.
Αν θες, κάνε τα παρακάτω τεστ – θα σε βοηθήσουν σίγουρα!
https://e-stadiodromia.eoppep.gr/index.php/interest-test
https://e-stadiodromia.eoppep.gr/index.php/business-decisions-test
https://e-stadiodromia.eoppep.gr/index.php/test-nominative
Επίσης, ενημερώσου για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις προοπτικές κάθε σχολής και τους δρόμους που σου ανοίγει. Ψάξε, ερεύνησε, ρώτα! Για την ζωή σου πρόκειται.
Μην την αφήνεις στην τύχη!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού http://www.elesyp.gr/
Διεθνής Ένωση για τον Σχολικό και Επαγγελματικό Προσανατολισμό http://www.iaevg.org/IAEVG/
Διαδραστική Πύλη Εφήβων https://www.eoppep.gr/index.php/el/work-guidance-and-consulting/developing-careers-adult/interactive-teen-portal
Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών http://ploigos.eoppep.gr/ekep/external/ext_lo_search.zul?uaId=2

Μετάβαση στο περιεχόμενο