_2023-2024ΔράσειςΕκπαιδευτικές Εκδρομές

Εκπαιδευτική Εκδρομή στον Βόλο & στο Πήλιο (Σχ. έτος: 2023-2024)

Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν από τις 25 Απριλίου έως και τις 27 Απριλίου 2024 τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στον Βόλο και στο μαγευτικό Πήλιο στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ενός κινήματος που προετοίμασε την επανάσταση και έδωσε το ιδεολογικό της στίγμα. Σημαντικοί εκφραστές του κινήματος ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Άνθιμος Γαζής γεννήθηκαν και έδρασαν στην περιοχή της Μαγνησίας, Βελεστίνο και Μηλιές αντίστοιχα. Πριν την άφιξη στην πόλη του Βόλου επισκέφτηκαν το Βελεστίνο την πατρίδα του Ρήγα Φεραίου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Βόλο και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Δήμους της Μαγνησίας. Ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο «Ρήγας Βελεστινλής» στον οποίο υπάρχουν εκτός από ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή και πλούσιο υλικό για τη ζωή και το έργο του.

Με την άφιξή τους στην πόλη του Βόλου και μετά την εγκατάστασή τους στο Ξενοδοχείο Volos Pacale οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου ο οποίος βρίσκεται μέσα στην πόλη, δίπλα στο λιμάνι. Το νεοκλασικό κτήριο του σταθμού σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Αρχιτέκτονα Εβαρίστο ντε Κίρικο. Η μορφή του κτηρίου παραμένει η ίδια από τότε που κατασκευάστηκε, ενώ είναι ένα από τα λίγα κτήρια τα οποία διασώθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν το Βόλο κατά τη δεκαετία του 1950. Η στέγη του είναι δίρρικτη, ενώ διαθέτει ξύλινο περίγραμμα. Έξω από το σταθμό υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς έργο του Ιταλού γλύπτη G. Previsan.

Το βράδυ, μετά το δείπνο, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο του Βόλου μέχρι τον πανέμορφο Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Στην αρχή του πάρκου, είδαν το κτίριο της καπναποθήκης Παπαστράτου, που χτίστηκε στο 1926 και σήμερα στεγάζει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αποτελώντας σημείο αναφοράς της πόλης, αλλά και το Κορδόνι, τον κυματοθραύστη που ξεκινά με ένα όμορφο γεφυράκι και καταλήγει στο φάρο του λιμανιού.

Την επόμενη ημέρα, μετά το πρωινό, ακολούθησε μετάβαση και στάση στο όμορφο χωριό της Πορταριάς με τα τρεχούμενα νερά, τις περίτεχνες κρήνες και τα πέτρινα αρχοντικά. Τα παιδιά επισκέφτηκαν την εκκλησία της Παναγίας της Πορταρέας. Ο μονόχωρος ξυλόστεγος αυτός, μικρός ναΐσκος χτίστηκε τον 16o αιώνα επάνω στο βυζαντινό μονίδριο της Παναγίας Πορταρέας του 13ου αιώνα που αποτελούσε καθολικό Μονής και είναι από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Πορταριάς, αφού σε αυτό οφείλεται και το όνομα της περιοχής.

Η περιήγηση στο Πήλιο συνεχίστηκε με την επίσκεψη σε ένα ακόμα όμορφο χωριό, τη Μακρυνίτσα γνωστή και ως το «μπαλκόνι του Πηλίου». Πραγματοποιήθηκε στάση στην πανέμορφη κεντρική πλατεία του χωριού και οι μαθητές/τριές μας απόλαυσαν την υπέροχη θέα στην πόλη του Βόλου, αλλά και στον Παγασητικό κόλπο, ενώ παράλληλα περιηγήθηκαν στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού και θαύμασαν τα αρχοντικά του.

Υπήρξε ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρυνίτσας, ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο που δημιουργήθηκε για να διαφυλάξει με τα αρτιότερα τεχνολογικά μέσα και να προβάλει τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά κειμήλια του ιστορικού πηλιορείτικου χωριού της Μακρινίτσας.

Μεταξύ των σπανίων και πολυτίμων Βυζαντινών κειμηλίων του, βρίσκονται το μαρμαρόγλυπτο της Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως, οι εικόνες του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου, καθώς και άλλες ιερές εικόνες, ιερά σκεύη και άμφια, λάβαρα, επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα, εκκλησιαστικά βιβλία κ.ά.

Η τρίτη ημέρα, ξεκίνησε από το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στις αίθουσές του στις οποίες παρουσιάζονται ευρήματα από όλη τη Θεσσαλία καλύπτοντας το χρονολογικό φάσμα από τη νεολιθική εποχή, όπου ξεχωρίζουν τα ευρήματα από τους νεολιθικούς οικισμούς στο Σέσκλο και το Διμήνι, έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τις Μηλιές, το πανέμορφο χωριό που μοιάζει να είναι όλο το Πήλιο σε μικρογραφία. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, “Ψυχής Άκος”, η οποία είναι προικισμένη με σπάνιο ιστορικό υλικό της Ελληνικής Επανάστασης (μια και το χωριό πρωτοστάτησε σε αυτή). Η επιστροφή στο χώρο του 6ου Γυμνασίου Πειραιά πραγματοποιήθηκε περίπου στις 19:45 της 27-4-2024.

Μετάβαση στο περιεχόμενο