_2023-2024Νέα-Ανακοινώσεις

Διαδικασία υποβολής Αίτησης για συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής σε Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία (Σχ. Έτος 2023-2024)

Οι γονείς ή ο/οι κηδεμόνας/νες ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια των μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Εκκλησιαστικό Σχολείο, ή άλλο πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί νομίμως, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση μέσωεισόδου στο «Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων μαθητών σε Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.), Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) και Εκκλησιαστικά Σχολεία» (Σ.Υ.Α.).

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων είναι προσβάσιμη μέσω του συνδέσμου:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/ps-peis-es

Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για εισαγωγή αφορά στις εξής περιπτώσεις: α) σε ένα (1) Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο ή Λύκειο, β) σε ένα (1) Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο ή Λύκειο και μέχρι δύο (2) Πρότυπα Γυμνάσια ή Λύκεια με σειρά προτίμησης για εισαγωγή γ) σε ένα (1) Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο ή Λύκειο και μέχρι δύο (2) Πρότυπα Γυμνάσια ή Λύκεια και σε ένα (1) Πειραματικό Γυμνάσιο ή Λύκειο.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων δηλώνονται από τους γονείς ή κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια των μαθητών/τριών ή έχει εξουσιοδοτηθεί νομίμως τα εξής: α) το επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος και β) η ιδιότητα/σχέση του με τον/τη μαθητή/τρια.

Επίσης δηλώνονται: α) τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας και ειδικότερα: αα) επώνυμο, αβ) όνομα, αγ) πατρώνυμο, αδ) μητρώνυμο, αε) φύλο και αστ) ημερομηνία γέννησης, β) ο έλεγχος φοίτησης του/της μαθητή/τριας και ειδικότερα: βα) ο αριθμός μητρώου μαθητή/τριας, ββ) η τάξη φοίτησης κατά το τρέχον σχολικό έτος και βγ) το σχολείο φοίτησης κατά το τρέχον σχολικό έτος, γ) τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντος και ειδικότερα: γα) διεύθυνση κατοικίας, οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας, γβ) διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γγ) σταθερό και κινητό τηλέφωνο, δ) η επιλογή σχολείων.

Αν έχει επιλεγεί ταυτόχρονα σε Πρότυπο Σχολείο (Γυμνάσιο ή Λύκειο) και Εκκλησιαστικό Σχολείο (Γυμνάσιο ή Λύκειο) δηλώνεται η σειρά προτίμησης για τη φοίτηση στους δύο τύπους σχολείων. Από τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες που έχουν δηλωθεί επιλέγεται επίσης ένα (1) Πρότυπο ή Εκκλησιαστικό Σχολείο, στο οποίο ο/η υποψήφιος/ια μαθητής/τρια επιθυμεί να είναι επιλαχών/ούσα.

Αν στην ηλεκτρονική αίτηση δηλωθεί Πειραματικό Σχολείο, ο/η αιτών/ούσα δύναται να συμπληρώσει, τα επιπλέον στοιχεία και δικαιολογητικά της παρ. 5 του άρθρου 1 της αρ. 25451/Δ6 ΥΑ (Β΄ 1671/14-3-2024).

Αν στην ηλεκτρονική αίτηση δηλωθεί Πρότυπο Σχολείο ή Εκκλησιαστικό Σχολείο, ο/η αιτών/ούσα δύναται να συμπληρώσει αν ο/η μαθητής/τρια είναι άτομο με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), όπως προκύπτει από ισχύον δικαιολογητικό.

Μετά την υποβολή της αίτησης και πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ο γονέας ή κηδεμόνας ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια των μαθητών/τριών ή έχει εξουσιοδοτηθεί νομίμως δύναται να έχει πρόσβαση στην αίτηση και να τροποποιεί τα στοιχεία της, καθώς και να αποθηκεύει και να εκτυπώνει σχετική βεβαίωση υποβολής της πλέον πρόσφατης αίτησης. Η οριστικοποίηση της ως άνω αίτησης γίνεται πριν τη λήξη της κάθε φοράς προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ο/η αιτών/ούσα έχει πρόσβαση στη σελίδα των αιτήσεων, αλλά δεν δύναται πλέον να τροποποιήσει τα δηλωθέντα στοιχεία της αίτησης και ιδίως τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντα και του/της μαθητή/τριας, τα δηλωθέντα στοιχεία επικοινωνίας, τα σχολεία προτίμησης καθώς και τη σειρά προτίμησης.

Επίσης, μετά από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων αποδίδεται ο μοναδικός κωδικός της αίτησης και ο μοναδικός εξαψήφιος αριθμός που αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή/τρια, οι οποίοι αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την παρακολούθηση της διαδικασίας από τους/τις αιτούντες/σες. Επίσης, οι αιτούντες/σες δικαιούνται να εκτυπώνουν τη βεβαίωση υποβολής της αίτησης που φέρει: α) τα στοιχεία του/της αιτούντα/σας, β) τα δηλωθέντα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, γ) τα δηλωθέντα στοιχεία επικοινωνίας, δ) τα σχολεία προτίμησης και τη σειρά προτίμησης, ε) τον κωδικό της αίτησης και τον εξαψήφιο αριθμό του/της μαθητή/τριας.

Πέντε (5) ημέρες πριν από τη διενέργεια των εξετάσεων και μέχρι την πραγματοποίησή τους ο/η αιτών/ούσα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει τη βεβαίωση υποβολής της αίτησης που φέρει τα στοιχεία που αναφέρθηκαν προηγουμένως, καθώς και το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο ο/η μαθητής/τρια καλείται να προσέλθει για να συμμετάσχει στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων.

Για την εισαγωγή στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας δεκτοί γίνονται μόνο άρρενες υποψήφιοι.

Προθεσμίες-Κρίσιμες Ημερομηνίες

  • η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εισαγωγής στα Πρότυπα, τα Πειραματικά και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία είναι από από την Παρασκευή 29.3.2024 έως και την Τετάρτη 17.4.2024,
  • η ημερομηνία διεξαγωγής της δημόσιας κλήρωσης για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και της απόδοσης του τυχαίου Αριθμού Προτεραιότητας στα Πρότυπα και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία, ορίστηκε η Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και
  • η ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Σχολεία ορίστηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

Δείτε τη σχετική Υπουργική Απόφαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο